Sol Ayak Topuk Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Sol Ayak Topuk Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Sol Ayak Topuk Ağrısı

Topuk ağrısı, topuktaki kemik veya kaslardan kaynaklanabilir. Topuk kemiği, birçok kemik, eklem, tendon, kas ve bağ içeren ayak yapısındaki en önemli kemiklerden biridir. Topuk kemiği, yürürken yerle ilk temas eden kemiktir ve bu temastan doğan şokları emme görevini üstlenir. Aynı zamanda yürüyüş sırasında vücut ağırlığını taşır. Topuk ağrısı, topuğun ön, arka veya alt bölgesinde ortaya çıkabilir ve zamanla kötüleşebilir. Ağrı genellikle tek bir ayakta hissedilir ve ayağın kullanımıyla artar. Ancak, hastaların üçte birinde topuk ağrısı her iki ayakta birden görülebilir.

Topuk Ağrısının Belirtileri

Topuk ağrısının en belirgin belirtileri, ağrının en çok sabahları, yataktan veya oturduğunuz yerden kalkarken şiddetlenmesi ve yürüyüş sırasında azalmasıdır. Hareketsiz kaldıktan sonra ayağa kalktığınızda ağrı artar. Yürümek ağrıyı hafifletir gibi görünse de uzun süre yürümek veya ayakta kalmak ağrının kötüleşmesine neden olabilir. Topuk ağrısının birçok nedeni olabilir. Çoğunlukla, yürüme bozuklukları nedeniyle topuk kemiğine ve ona bağlı hassas dokulara aşırı stres uygulanması başlıca nedendir.

Topuk Ağrısının Sebepleri Nelerdir?

Topuk ağrısının genelde topuk kemiğinin aşırı kullanımıyla ilişkili birçok nedeni vardır. Ayağı sert zeminlere çarpmak, fazla kilolu olmak ve uygun olmayan ayakkabılar giymek topukta gerilme ve kasılmalara yol açabilir. Topuk ağrısına neden olan diğer yaygın durumlar şunlardır:

Topuk Çıkıntıları: Topuğu çevreleyen kasların ve kemiklerin sürekli gergin olması halinde topuk çıkıntıları meydana gelir.

Topuk Dikeni (Plantar Fasciitis): Topuğu ayak parmaklarının köküne bağlayan dokunun iltihaplanmasıyla topuk dikeni oluşur.

Aşırı İç Bükülme: Topuğun arkasındaki bağların ve tendonların gereğinden fazla gerilmesiyle aşırı içe bükülme meydana gelir.

Aşil Tendonu İltihaplanması (Achilles Tendinitis): Topuğun arka bölümünü çevreleyen Aşil tendonunun iltihaplanmasıdır. Bu durum, sık sık koşan sporcularda ve dansçılarda görülür.

Topuğun Altındaki Ağrı

Bu alandaki ağrılar, topuktan başparmağa kadar uzanan plantar fasia adı verilen kas dokusunda meydana gelir. Subkalkaneal ağrı, fazla koşmak ve zıplamak nedeniyle ayak parmaklarından topuk kemiğine uzanan kas bantlarının (Fascia) iltihaplanmasına yol açar. Ağrı, topuğunuzun altında ve merkezinde toplanır, başlangıçta orta derecelidir ancak gece dinlenmenizin hemen ardından ilk adımınızı attığınızda aniden şiddetlenir. Plantar fasiitis uzun süre devam ederse, fascia doku liflerinin topuğa bağlandığı noktada bir topuk dikeni (kalsiyum tortusu) oluşur. Bu durum röntgenle net bir şekilde görülebilir. Tedavi genellikle plantar fasiitis ile aynıdır.

Topuğun Arkasında Oluşan Ağrı

Topuğunuzun arkasında ağrı oluşuyorsa, Aşil tendonunun topuk kemiğine bağlandığı alanda inflamasyon söz konusudur (Aşil tendinitis). Bu durum, sık sık koşmak veya topuğun arka bölümüne sürten ayakkabılar giymek sonucu ortaya çıkar.

Topuk Ağrısı Tedavisi

  • Probleminize neden olan aktiviteleri durdurmakla başlar.
  • Doktorunuz topuk takviyesi veya özel tabanlık kullanmanızı önerebilir.
  • Gerek plantar fasiitis gerekse Aşil tendinitis için özel germe egzersizleri önerilir. Çok kronikleşmiş sorunlarda fizik tedavi gerekebilir.
  • Ağrı ve şişlik için nonsteroid antienflamatuvar ilaçlar önerilir.
  • Bu standart tedavilerden yeterince fayda görmeyen hastalarda, bilimsel tedavi olarak adlandırılan özel bir tedavi uygulanabilir. Bu tedavide, hastadan alınan kandan ayrıştırılan trombosit (pıhtılaşma hücreleri) hücreleri ağrılı bölgeye enjekte edilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ayak Topuğunda Ağrı Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Topuğunda Ağrı Belirtileri ve Tedavisi

Topuk Kaşıntısı Neden Olur?

Topuk Kaşıntısı Neden Olur?

Topuk Dikeni Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Topuk Dikeni Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Topuk Kemiği Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Topuk Kemiği Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Topuk Nasırı Belirtileri ve Tedavisi

Topuk Nasırı Belirtileri ve Tedavisi