Topuk Üstü Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Topuk Üstü Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Topuk Üstü Ağrısı

Ayakta kaldığımız süre boyunca beden ağırlığımızın sürekli ayaklar üzerinde olduğu düşünüldüğünde topuk üstü ağrısı yaygın bir sorundur. Topuk kemiği, ayağın en büyük kemiğidir ve ayak, topukla birlikte kompleks bir yapıya sahiptir. Ayakta çeşitli türlerde 33 eklem, yeteri kadar tendon ve bağ ile 26 kemik bulunur. Aşırı kullanım sonucu sakatlık ve yaralanma meydana gelirse topuk üstü ağrısı ile karşılaşılabilir. Topuk üstü ağrısı yorgunluk nedeniyle hafif olabileceği gibi, zorlanma sonucu da meydana gelebilir. Topuk üstü ağrısı fizyolojik olabileceği gibi kan değerlerinde meydana gelen değişimlerle de ilgili olabilir.

Dış Etkenlere Bağlı Topuk Üstü Ağrı Nedenleri

  • Topuk üstü ağrısı, genel olarak topuğun aşırı kullanımı sonucu ortaya çıkabilir.
  • Ayak bileğine alınan sert darbeler,
  • Spor yaparken asfalt, kaldırım gibi sert zeminlerde koşmak,
  • Ayağı yere sert vurmak, aşırı kilo alımı, yüksek topuk ayakkabılar giymek,
  • Ayağı sıkan ayakkabılar giymek topukta kasılma ve ağrı olmasına neden olabilir.

Topuk Üstü Ağrısının Fizyolojik Nedenleri

  • Topukta çıkıntı oluşması: Aşırı kilolu kişilerde ve sporcularda meydana gelen bir durumdur. Topuk bağlarının, ayak kaslarının ve ayak kemiklerinin sürekli gergin olması durumunda baskı sonucu topuk çevresinde çıkıntılar oluşur. Ani koşu ile birlikte bu çıkıntıların kırılma olasılığı yüksektir. Obez kişilerde ise ağırlığa bağlı kırıklar oluşur. Her iki durumda da topuk üstü ağrısı meydana gelir.
  • Aşil tendonda meydana gelen iltihaplanma: Topuk arkasını çevreleyen tendon çeşitli nedenlerle iltihaplanabilir. Dansçılar, sporcular ve çok hareketli bir yaşam süren insanlar arasında yaygındır. İltihaplanma topuk üstü ağrısına neden olabilir.
  • Ayağın içe bükülmesi: Futbolcuların topla olan yakınlığı ayağın tepkisel olarak içe bükülmesine neden olur. Bu durumda ayak arkasında bulunan bağ ve tendonlar gerilir, böylece topuk üstü ağrısı meydana gelebilir.
  • Plantar fasciitis (topuk dikeni): Genel olarak ayağını aşırı kullanan koşu atletleri ile ayağa küçük gelen ayakkabılar giymek topuk dikeni oluşmasına neden olur. Topuk kemiği, ayak parmaklarına bağ dokusu ile bağlanır. Bağ dokusunun topuğa bağlandığı yerde iltihaplanma meydana gelirse topuk dikeni oluşur. Bu da topuk üstü ağrısına neden olur.
  • Kan değerlerinde meydana gelen değişimler: Romatizmal sorunlar, şeker hastalığına bağlı kan değerlerinin değişmesi ve kolesterol seviyesinin yükselmesi, topuk üstü ağrısına neden olabilir.

Topuk Üstü Ağrısının Tedavisi

Topuk üstünde meydana gelen ağrı için öncelikle evinizde, ayağınızı soğuk suyun içine koyarak bir süre dinlenin. 2-3 hafta boyunca bu yöntemi uygulayın. Bu süre sonunda halen ağrı devam ediyorsa ve ağrının ciddi olduğunu düşünüyorsanız; topuk üstünde kızarıklık ve şişlik varsa hekime başvurmak en doğru seçimdir.

Hekim tarafından fiziki muayene yapılarak ve röntgen ve diğer görüntüleme işlemleri gerçekleştirilecektir. Muayene sonucu iltihap olduğu anlaşılırsa antibiyotik önerilecektir. Görüntülerde bir şey çıkmazsa hekiminiz fizik tedavi uygulamanızı isteyecektir. Fizik tedavi uygulamasından sonra da topuk üstü ağrısı geçmezse; şeker ve kolesterol kontrolü yapılmalıdır. Bu kontroller için şeker ölçümünün açlık ve tokluk şeklinde ölçülmesi gerekir. Kan şekeri seviyesinin yüksek ya da düşük olması istenmez, kolesterolün ise genel olarak düşük olması tercih edilir. Şeker ve kolesterol normal seviyelere geldiğinde topuk üstü ağrısı yok olabilir.

Evde Yapabileceğiniz Tedavi Uygulamaları

  • Ayağınıza giyeceğiniz rahat ayakkabı ağrıyı azaltacaktır.
  • Eklem ağrıları için ağrı kesici kullanmak,
  • Silikon topukluk kullanmak,
  • Ayağınıza gece masaj yapan splint kullanmak topuk üstü ağrılarını azaltacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Topuk Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Topuk Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Topuk Kaşıntısı Neden Olur?

Topuk Kaşıntısı Neden Olur?

Topuk Bakımı Nasıl Yapılır?

Topuk Bakımı Nasıl Yapılır?

Topuk Dikeni Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Topuk Dikeni Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Topuk Arkası Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Topuk Arkası Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi