Şiddetli Topuk Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
12 Temmuz 2024

Şiddetli Topuk Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

İnsanların ayakları 26 adet kemik, 33 adet eklem ve 100'den fazla tendon içerir. Topuk, insan ayağının en büyük kemiğidir. Ayak aşırı bir şekilde kullanılır, sakatlanır veya yaralanırsa, kişi topukta şiddetli bir ağrı ile karşılaşabilir. Ağrının şiddeti, ağrının sebebine göre değişir. Bu ağrı hafif de olabilir, kişiyi ayağını kullanamaz hale de getirebilir. Eğer sürekli topuk ağrısı yaşıyorsanız, tanı koymak için kesinlikle bir doktora görünmeniz gerekir.

Topuktaki Şiddetli Ağrının Sebepleri

Topuktaki ağrının birçok sebebi olabilir. Genellikle topuk kemiğinin aşırı kullanımı, sert zeminlere çarpma, aşırı kilolu olma ve ayağa uygun olmayan ayakkabılar kullanma gibi durumlar topukta gerilmelere ve kasılmalara sebep olabilir. Bu durumda oluşan gerilmeler ve kasılmalar, topuğun kemiklerinde, kaslarında ve tendonlarında rahatsızlıklara yol açabilir. Topuk ağrısına sebep olan bazı yaygın durumlar şunlardır:

Topuk Çıkıntıları

Topuk kısmını saran kasların ve kemik yapılarının sürekli olarak gergin kalması durumunda topuk çıkıntıları oluşabilir. Bu durum ortaya çıktığında topuğu çevreleyen bazı kemikler kırılabilir veya bazı kaslar kopabilir. Topuk çıkıntıları genel olarak sürekli koşan atletlerde ve sporcularda görülmektedir. Ayrıca obez insanlarda da sıklıkla görülebilir.

Topuk Dikeni (Plantar Fasciitis)

Ayak parmaklarının kökünü topuğa bağlayan dokunun iltihaplanması durumunda topuk dikeni oluşur. Bu rahatsızlık genel olarak sürekli koşan atletlerde ve sporcularda sıkça görülür ve ayrıca ayağa küçük gelen ayakkabılar giymek de topuk dikeni rahatsızlığına yol açabilir.

Aşırı Derecede İçeri Bükülme

Ayak topuğunun arka kısmında bulunan bağlar ve tendonlardan oluşan dokunun gereğinden daha fazla gerilmesiyle aşırı içe bükülme durumu meydana gelir. Bu rahatsız edici durum, sırt, bel ve dizlerde meydana gelen sakatlıklardan ötürü yürüyüş şekli değiştiği zaman kendini gösterir.

Aşil Tendonu İltihaplanması (Achilles Tendinitis)

Ayak topuğunun arka kısmını çevreleyen Aşil tendonunun iltihaplanması durumudur. Bu rahatsızlık, genel olarak çok aktif hayatları olan sporcularda ve dansçılarda görülür.

Doktora Ne Zaman Başvurmalısınız?

Topuk ağrısını ilk hissettiğiniz süreçte, evde topuklarınızı dinlendirerek çözüm üretmeye çalışabilir ve ağrınızı hafifletmeyi deneyebilirsiniz. Eğer bu topuk ağrısı 1-2 hafta içinde kendiliğinden geçmiyorsa, kesinlikle bir doktora başvurmanız gerekmektedir. Ayrıca şu belirtilerle karşılaşırsanız, hiç beklemeden bir doktora başvurmalısınız:
  • Yaşadığınız ağrı çok şiddetli, ciddi ve dayanılmaz ise
  • Ağrınız gün içerisinde birdenbire başlıyorsa
  • Topuğunuzda kızarıklık görünüyorsa
  • Topuk kısmında şişlik var ise
  • Topuğunuzdaki ağrı sizi yürütmüyorsa

Ayak topuğunuzda oluşan ağrı ve rahatsızlığı azaltmak için evde yapabileceğiniz bazı yöntemler şunlardır:
  • Dinlenme: Ayak topuklarınızı olabildiğince dinlendirin.
  • Buz tedavisi: Gün içerisinde 10-15 dakikalık sürelerle ayak topuklarınıza buz koyabilirsiniz.
  • Reçetesiz satılan ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.
  • Rahat ayakkabılar tercih edin ve ayağınıza tam olan ayakkabılar giyin.
  • Gece splinti kullanımı: Siz uyurken ayağınızı esneten bir cihazdır.
  • Ayakkabı içi topukluk kullanımı.

Topuk Ağrısını Engelleme

Topuk ağrısına sebebiyet veren tüm durumları önceden engellemek mümkün değildir. Ancak bazı basit yöntemlerle topuk sakatlanmasını ve ağrısını engelleyebilirsiniz:
  • Ayağınıza tam olarak uygun ayakkabıları seçmeye çalışın ve ayağınıza destek olan cihazlar kullanın.
  • Fiziksel faaliyetler için uygun tabanlı ayakkabılar kullanın.
  • Egzersiz veya spor yapmaya başlamadan önce ısınma hareketleri yapmayı unutmayın.
  • Sağlıklı, dengeli ve düzenli beslenin.
  • Yorgun olduğunuzda ve kaslarınız ağrıdığında dinlenmeyi ihmal etmeyin.
  • Sağlıklı bir kiloda kalmaya çalışın.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Sabahaddin

12 Temmuz 2024 Cuma

Ayak topuğumda şiddetli bir ağrı hissediyorum ve bu ağrı sürekli hale geldi. Acaba topuk dikeni rahatsızlığından mı muzdaribim? Bu durum için hangi belirtiler önemlidir ve nasıl bir tedavi yöntemi uygulamam gerekir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Sabahaddin,

Topukta şiddetli ve sürekli hale gelen bir ağrı, topuk dikeni rahatsızlığının belirtilerinden biri olabilir. Topuk dikeninin en yaygın belirtileri sabah uyandığınızda ilk adımları atarken veya uzun süre oturduktan sonra yürümeye başladığınızda artan ağrıdır. Bu durum, plantar fasya denilen ayak tabanındaki bir bağ dokusunun iltihaplanmasından kaynaklanır.

Tedavi yöntemleri arasında dinlenme, buz uygulaması, germe egzersizleri ve uygun destekleyici ayakkabılar kullanmak önemlidir. Ayrıca, bir ortopedi veya fizyoterapi uzmanına danışarak daha spesifik tedavi yöntemleri hakkında bilgi alabilirsiniz. ޞikayetleriniz devam ederse profesyonel bir yardım almanızı tavsiye ederim. Geçmiş olsun.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Topuk Nasırı Belirtileri ve Tedavisi

Topuk Nasırı Belirtileri ve Tedavisi

Topuk Çıkması Belirtileri ve Tedavisi

Topuk Çıkması Belirtileri ve Tedavisi

Topuk İğnesi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Topuk İğnesi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Topuk Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Topuk Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Topuk Anatomisi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Topuk Anatomisi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?