Topuk Altı Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
22 Temmuz 2024

Topuk Altı Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Topuk Altı Ağrısı

Topuk altı ağrısı, ayak şikâyetleri arasında sıkça karşılaşılan problemlerden biridir. Topuk kemiği, onlarca eklem ve tendon bağı bulunan ayağın en büyük kemiğidir ve hareket sırasında bütün yükü taşır. Bu yükü taşıma sürecinde oluşan topuk ağrısı, genellikle sol alt kısmında, orta kısmında ve yan kısmında meydana gelir. Ayakta durulduğunda giderek artan bir ağrı türüdür. Topuk ağrısı genellikle tek ayakta görülür; ancak bazı kişilerde iki ayakta birden ağrılar ortaya çıkabilir. En çok sabahları yataktan kalkıldığında veya yatma esnasında şiddetli ağrılar oluşur. Uzun süreli yorgunluklardan sonra ayağa kalkıldığında yoğun şekilde tabanda ağrı hissedilir.

Topuk Altı Ağrısı Nedenleri

Topuk ağrısının birçok sebebi olabilir:

  • Yürüme bozuklukları nedeniyle topuk kemiğine ve buna bağlı bulunan yumuşak dokulara aşırı baskı uygulanması.
  • Yaralanma veya koşma gibi sert zemine atlama nedeniyle oluşan zedelenmeler.
  • Aşırı kilolar, topuk ağrısının artmasına neden olur.
  • Yanlış ayakkabı ve terlik tercihleri.
  • Topukta şişme, ısınma, kızarıklık, kaşınma ve kramp gibi belirtiler.

Bu durumlarda travmatoloji veya ortopedi uzmanına başvurulması önemlidir. Ayrıca, bazı hastalıklar da topuk ağrılarına sebep olabilir.

Plantar Fasiit

Plantar fasiit, ayak tabanında yer alan plantar fasya adlı topuğun ayağın ön tarafına bağlayan esnek doku bandının zarar görmesi veya kalınlaşması sonucunda bu bölgede ağrılar gözlenir. Bu oluşum, ayak kemiklerini destekler ve yürümeye yardımcı olur. Rahatsızlandığında ayak tabanında büyük ağrılara neden olur. Fazla kilolu kişilerde, hamilelik döneminin son zamanlarında, atletizmle uğraşanlarda veya sürekli ayakta çalışan kişilerde bu hastalığın görülme olasılığı yüksektir. Ayrıca, düz taban ve yüksek ayak kemiği bulunan kişilerde bu şikâyet olur. Hastalık genellikle sabah yataktan kalkıldığında şiddetli ağrıyla kendini gösterir.

Topuk Dikeni

Topuk dikeni, ayak tabanının altında çıkıntı oluşmasıyla meydana gelir. Kas ve bağların zorlanması sonucunda topuk kemiğinin alt kısmında kalsiyum birikintilerinin toplanmasıyla oluşur. Bu durum, ayak tabanında ağrıya ve batıyormuş gibi bir hisse neden olur. Genellikle koşu sporu yapanlarda ve sıçrama sporu ile uğraşanlarda gözlenir. Ayağa uymayan ayakkabı kullanan kişilerde ve obezite bulunanlarda da topuk dikeni oluşabilir.

Ayağın İçe Fazla Basması

Bu şikâyet, topuk ağrılarının sebepleri arasında yer alır. Yürüme esnasında ilk önce topuğun yere temas etmesi gerekir. Ağırlık, ayağın dış tarafında başlayıp başparmağa doğru dengeli biçimde dağılır. Ayak bileği vücudu dengelemekte zorlandığı için başparmak ve ikinci parmaktan güç olarak yerden kalkar. Bu durumda topuk kemiğindeki bağ ve tendonların dışa gerilip çekilmesine neden olur. En yaygın topuk ağrısı belirtileri ayağın içe doğru basmasıyla gözlenir.

Aşil Tendiniti

Aşil tendiniti, topuğun arka kısmında ağrı ile kendini belli eder. Topuk kemiğine uzanan Aşil tendonunun iltihaplanması sonucu oluşur. Genellikle çok yürüyen, uzun süre ayakta kalan kişilerin topuk bölgelerinde ağrı ile başlar. Ayrıca romatoid artrit, gut hastalığı gibi artrit hastalıkları da topuk ağrılarının sebepleri arasındadır. Yaralanmalar da topuk ağrısını tetikleyebilir.

Topuk Ağrısında Tedavi

Topuk ağrısının nedeninin tespit edilmesiyle tedavi süreci başlar. Ayrıca topuk egzersizleri ve ağrı kesici ilaçlar kullanılarak bu bölgedeki ağrının geçmesi sağlanır. Genellikle cerrahi müdahale gerektirmeyen hastalıklar arasındadır. Topuk ağrılarında dinlenmek önemlidir. Uzun mesafede yürümemek, uzun süre ayakta kalmamak gibi önlemlerle topuktaki ağrının giderilmesi sağlanır. Bayanların yüksek topuklu ayakkabılar kullanmamaları tavsiye edilir. Ayak tabanına uygun ortopedik ayakkabılar kullanmaları gerekir. Ayrıca özel germe egzersizleri ile topuk ağrılarının giderilmesi sağlanır. Topuk ağrılarında şiddetlenme olduğu zaman buz torbası uygulaması yapmak, bu bölgenin ağrılarının azaltılmasında oldukça önemlidir. Kişinin fazla kilosu varsa zayıflaması, bu bölgedeki ağrıların azalmasını destekler.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni