Çocuklarda Topuk Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
24 Temmuz 2024

Çocuklarda Topuk Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Topuk Ağrısı

Çocuklarda topuk ağrısı, özellikle Sever hastalığı olarak bilinir. Bu durum, çocuklarda topuk kemiğinin (kalkaneus) büyüme plaklarında meydana gelen bir rahatsızlıktır. Büyüme plaklarındaki sorunlar, kızlarda genellikle 8-10 yaşlarında, erkeklerde ise 11-12 yaşlarında belirgin hale gelir. Bu hastalık çoğunlukla erkek çocuklarda görülür ve genellikle çok hareketli çocuklarda ortaya çıkar.

Sever Hastalığının Risk Faktörleri

Sever hastalığı, özellikle sıçrama, hızlı koşu ve ani durma gibi sportif etkinlikleri yoğun olarak yapan çocuklarda daha sık görülür. Ayrıca, ayak yapısında problem olan bireylerde de (taban çökmesi, düz tabanlık, taban yüksekliği gibi) bu hastalığa rastlanabilir. Çocuklar topuk ağrısından şikayet ettiklerinde, bu durum genellikle büyüme çağında sıkça karşılaşılan "gelişme çağı ağrıları" olarak değerlendirilir. Ancak, gelişim çağındaki ağrılar genellikle bacaklarda, kasların kemiklere bağlandıkları noktalarda görülen kısa süreli hafif ağrılardır ve büyüme dönemlerinde kemiklerin kaslardan daha hızlı gelişmesinden kaynaklanır.

Sever Hastalığının Semptomları

Sever hastalığında, çocuğun topuğunun arka kısmında, Aşil tendonunun topuk kemiğine yapışma yerinde hassasiyet ve ağrı görülür. Ayak bileği çevresindeki kaslarda kısalık ve zayıflık, ayak tabanı sorunları (düz tabanlık, içe basma gibi) ortaya çıkabilir. Bu hastalık 5 yaşından sonra nadiren görülür ve genellikle erkek çocuklarda daha yaygındır. Topuk kemiğinin arka alt kısmındaki büyüme plağında meydana gelen zorlanmalar bu duruma yol açar.

Belirtileri

Özellikle 8-15 yaş arasındaki çok aktif, atletik ve kilolu erkek çocuklarda ve gençlerde daha sık görülür. Hastanın ana şikayeti, yürüme veya spor aktiviteleri sonucunda topallamaya neden olabilen topuk ağrısıdır. Aşil tendonu etrafında basmakla ağrı hissedilir ve Aşil tendonu gergin ve ağrılıdır. Topuk üzerinde yürüme ağrılı, parmak ucunda yürüme ise ağrısızdır. Hasta ayak parmaklarını yukarıya doğru büktüğünde topukta yoğun ağrı hisseder. Genellikle tek taraflıdır, ancak iki taraflı da olabilir.

Sever Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Sever hastalığının teşhisinde X-ray görüntüleme tekniğinden yararlanılır. Ancak görüntüleme, klinik muayeneden elde edilen çeşitli sonuçları destekleyici nitelikte olabilir.

Sever Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Sever hastalığı olan çocuklarda, özellikle geceleri topuk ağrısı varsa istirahat etmeleri ve spora ara vermeleri önerilir. Bazı durumlarda hastaya alçı uygulanması gerekebilir. Spor esnasında veya sonrasında topuk ağrısı yaşayan çocukların, ağrı olmadığı sürece spor yapmalarına izin verilebilir. Gastrosoleus kasını (baldır kası) germe, ayak çevresi kasları kuvvetlendirme, egzersiz sonrası buz uygulaması, ağrı olan bölgeye masaj, fizik tedavi ve diğer tedavi seçenekleri uygulanabilir.

Tedavi Kişisel Planlanır

Sever hastalığının tedavisinde bireyin, zaman zaman topuk ve ayak tabanını destekleyici tabanlıklar kullanması gerekebilir. Unutulmaması gereken en önemli konu, tedavinin kişisel olarak planlanması gerektiğidir. Sever hastalığı, özellikle 8-15 yaş arası, çok aktif, atletik ve kilolu erkek çocuklarda ve gençlerde daha sık görülür.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Topuk Ağrısına Ne İyi Gelir?

Topuk Ağrısına Ne İyi Gelir?

Feridun Kunak Topuk Dikeni Belirtileri ve Tedavisi

Feridun Kunak Topuk Dikeni Belirtileri ve Tedavisi

Topuk Çıkması Belirtileri ve Tedavisi

Topuk Çıkması Belirtileri ve Tedavisi

Topuk Kaşıntısı Neden Olur?

Topuk Kaşıntısı Neden Olur?

Topuk Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Topuk Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi